2011 – anul dezvoltării

Mi-am făcut un obicei ca la fiecare început de an să reflectez la anul care tocmai a trecut şi să îmi fac planuri pentru următorul. În 2009 am început să îmi monitorizez timpul şi la sfârşitul lui 2010 ştiu ce am făcut în 16.940 dintre cele 17.520 de ore ale ultimilor doi ani.

Mi-am petrecut mai bine de o zi jucându-mă cu ele, făcând statistici, reflectând şi înţelegând lucruri despre mine. La începutul lui 2010, când m-am uitat la datele din 2009, m-a uimit cât de puţin timp a revenit activităţilor de dezvoltare (citit, scris pe blog, participat la cursuri, lucrat cu mine). Aşa că pentru 2010 am hotărât ca timpul meu să meargă echilibrat în 3 direcţii:

  • Build & Achieve (aprox 2500 ore)
  • Enjoy Life (aprox 1500 ore)
  • Grow (aprox 1000 ore)

Nu mi-a ieşit dar sunt mulţumit că am reuşit să dublez numărul de ore investite în dezvoltare faţă de 2009. Privit “din avion”, 2010 este anul în care am început să ma echilibrez. Timpul pentru dezvoltare s-a dublat, a mai crescut puţin timpul în care ies cu prietenii, fac sport sau călătoresc şi am reuşit să mai scad de la a lucra în medie 59 de ore pe săptămână la 55. Ştiu, tot e foarte mult … Important e că merg în direcţia bună :).

O realizare importantă pentru mine în 2010 este că am reuşit să îmi concentrez energia pe CROS. De la 2000/3100 ore alocate CROS în 2009 am ajuns la 2700/2900 în 2010. Am făcut mult mai mult sport (de la 85 de ore în 2009 la 353 în 2010) şi am scris de 3 ori mai mult pe blog. Mi-am atins în proporţie de peste 70% obiectivele din categoria Build&Achieve dar sunt pe la 30% la celelalte două categorii. Am analizat cele 455 de task-uri între care s-au împărţit orele alocate CROS şi acum ştiu ce trebuie să fac mai mult în 2011 şi la ce să renunţ. Am investit mult timp şi multă energie în CROS şi am avut un an bun dar mai e mult loc de crescut eficienţa. Aproape 30% din timpul investit în diverse activităţi nu a dat niciun rezultat şi alte 40% au avut o eficienţă scăzută. Am văzut pe pielea mea cum se verifică principiul 80-20: 80% dintre rezultate sunt produse de 20% dintre acţiuni.

Anul 2011 va fi anul dezvoltării.

Până să mă gândesc mai bine, aveam câteva idei despre cum să generez venituri suplimentare faţă de cele de la CROS pe care aveam de gând să le pun în practică în 2011. Şi în 2009 şi în 2010 am avut astfel de obiective. Anul acesta vreau să rezolv problema altfel: prin “a fi”. Voi fi mai mai atent, mai isteţ şi mai creativ cu resursele. Nu voi aloca nicio oră pentru a genera venituri în plus. În tot ce voi face mă voi concentra mai mult pe “a fi” decât pe a realiza, a construi sau a avea. La fel va funcţiona şi în cazul CROS, căruia îi voi aloca mai puţine ore decât în 2010. Investiţia în dezvoltarea mea va face aceste ore mult mai productive şi mă aştept să am rezultate de cel puţin două ori mai bune. 2011 va fi anul în care voi lua timp de la a realiza lucruri şi a mă bucura de viaţă şi îl voi investi în a-mi dezvolta capacitatea de a realiza lucruri şi a mă bucura de viaţă.

La voi cum e cu “a avea”, “a face” şi “a deveni” în 2011?

8 thoughts on “2011 – anul dezvoltării

  1. Felcitari. Impresionante graficele, prin faptul ca au multa munca si rabdare in spate.

    Stii cum se spune… oamenii aprecieaza si admira ce ei insasi nu au :) Eu n-as fi avut atata rabdare sa monitorizez tot ce fac.

    Te felicit si pentru deciza de a investi in 2011 in primul rand in tine.

    Cat despre ce ne intrebi, pe noi, pe cititori, la mine 2011 arata asa:

    – a avea: mai multi bani si mai mult timp sa ma bucur de ei, alaturi de oamenii dragi din viata mea;
    – a face: minim o emisiune pe TV si eventual (bonus) una la radio; cat mai multe cladiri independente energetic;
    – a deveni: un comunicator mai bun din toate punctele de vedere; un fiu mai atent si grijuliu;

  2. @Paul:
    Multumesc :). Impresionante ar fi fost graficele detaliate, dar sunt prea personale ca sa le pot pune pe blog.

    Cat despre rabdare, a durat ceva pana mi-am format reflexul de a monitoriza timpul dar este mult mai usor decat isi imagineaza oamenii care aud despre el. Dupa 2 ani a ajuns sa imi ia in medie, 20 min pe saptamana. Si te ajuta foarte mult daca esti freelancer sau ai un rol in care nu iti spune nimeni altcineva ce sa faci, cand, cat de bine, etc … Si te ajuta sa te cunosti mai bine, sa iti estimezi mai bine timpul, sa evaluezi eficienta lucrurilor pe care le faci, sa te focusezi, etc

  3. Traian, este de apreciat abordarea pe care o ai in privinta gestionarii atente a timpului si vreau sa te felicit si eu pentru treaba asta.
    Faptul ca ti-ai stabilit obiective clare si pentru anul asta va duce sigur la o evolutie.
    O sa imi permit sa preiau si eu acest obicei sanatos. :)

  4. Traian, mi-ar plăcea și mie să știu cum să mă monitorizez așa, poate aranjăm o întâlnire în care să mă înveți. De asemenea, am o idee pentru schimbare majoră, pe care vreau s-o discut cu tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *