Cum a funcţionat Forumul Educaţiei (ziua 1)

Deabia m-am întors super entuziasmat de la Forumul Educaţiei 2010. A fost o zi genială şi vreau să vă spun cum a funcţionat pentru mine acest forum, într-un mod interesant şi neaşteptat:

1. Richard Baraniuk ţine o prezentare super captivantă şi inspiraţională despre “open education”. Eu, Vlad şi Paul mergem la el la sfârşit şi îl invităm în hol la o cafea. Wow! Chiar bem o cafea cu un speaker de la TED – adică unul dintre cei mai mari “thinkers and doers” de pe această planetă.

2. Îi spunem despre cum dezvoltăm noi un model alternativ de educaţie superioară şi de ce provocări ne lovim. Şi el ne spune despre experienţa lui, noi îi mai spunem câte ceva despre noi. La un moment dat observ că i se luminează puţin privirea. Îi place de noi şi ceea ce facem! Ne dă idei şi sfaturi şi ne încurajează şi se oferă să ne facă cunoştinţă cu cei care dezvoltă Peer 2 Peer University. Wow! Vom coresponda :)

3. Merg la workshopul moderat de Cosmin Alexandru cu una dintre ideile apărute în conversaţia cu Richard (aşa îi spun eu, mai nou :D). Discutăm despre cum pot contribui companiile la schimbarea din temelii a educaţiei. Zic şi eu acolo propunerea mea.

4. La sfârşitul zilei, Alex Ghiţă ne spune concluziile zilei de la fiecare workshop. La începutul zile ne-a cerut să avem încredere că ideile generate în workshop vor fi urmărite de către organizatori şi implementarea lor va fi susţinută. Printre cele două idei menţionate apare şi cea propusă de mine.

5. Pe drum spre casă, vorbind cu Vlad, ne bucurăm că organizatorii şi-au asumat ideea şi că vor contribui la ea. Şi noi suntem foarte convinşi că vrem să o punem în practică. O să avem grijă să nu uite şi să lucrăm împreună. Vlad pleacă şi eu continuu să ma gândesc şi lucrurile se leagă. Îmi amintesc de o altă idee pe care am mai avut-o înainte. Cât de bine s-ar lega de prima! Şi brusc îmaginez un focus grup cu Marian Staş, Tincuţa Baltag, Alex Ghiţă, Alexandra Martin, Răzvan Crişan … şi poate şi alţii … în care să le povestesc despre idee şi să ne dea feedback şi idei pentru implementarea ei. Cred că ar accepta invitaţia şi cred că le-ar plăcea ideea :). Şi nouă ne-ar fi foarte util feedback-ul lor…

Gata. Avem şi un follow-up concret. Mâine trebuie să îi conving.

Doar pentru asta ar fi fost o zi foarte reuşită. Dar am mai cunoscut alţi câţiva oameni foarte interesanţi, am auzit poveşti de succes şi încurajări pentru ceea ce facem. Şi mai sunt încă 2 zile. Mâine moderez două ateliere cu temele: 1. educaţia alternativă şi non-formală şi 2. mobilitatea studenţilor. Mi-ar plăcea să fiţi acolo. Lăsaţi-mi un comentariu dacă vreţi să veniţi la vreunul dintre ele. Poate îi conving pe organizatori să vă ofere o invitaţie.

Aştept cu interes comentariile şi opiniile voastre.

8 thoughts on “Cum a funcţionat Forumul Educaţiei (ziua 1)

  1. imi place foarte mult cum ai scris!
    sunt foarte fericita sa aflu ca acest eveniment genereaza atatea planuri si idei.
    sa deschizi cat mai multe minti maine;)succes

  2. Felicitari!

    Intr-adevar, cateodata avem nevoie de putin curaj pentru a ne impartasi ideile cu altii, insa, la cum va cunosc, stiu ca nu veti avea probleme la a le implementa cu pasiune si entuziasm.

    Salutari din Izmir – ca si membru a unei echipe IEP aflate la cea de-a doua vizita. Poate daca nu as fi aici, m-as bucura si eu de Forumul Educatiei.

    Spor!

  3. Foarte “catchy”! …vad un climat bun, o activitate smart, insa nu se spune care sunt ideile expuse t&d-ului, din pacate. Poate mentionezi in urmatorul editorial.cheers!

  4. Felicitari, Traian! Sunt tare incantata de tot ceea ce am citit! Parca-ti vad entuziasmul si ochii sclipind de fericire. Mult succes in continuare!

  5. Pacat ca atentia presei e indreptata aproape exclusiv spre criza bugetara. Forumul Educatiei 2010 merita a fi preluat de televiziuni in direct. Fiindca aici, in occidentalizarea educatiei, avem cea mai importanta dintre solutii!

  6. Eu ma bag :) Si as aduga la acest focus grup pe Cosmin Alexandru, Liviu Papadima (decan facultatea de Litere) si Ilinca Buciu (director la liceul George Cosbuc)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *