Fiecare zi e bună

Mai ţineţi minte cum ne povesteau în cărţile de română că îşi alegea Ştefan cel Mare locul pentru mânăstire? Sâmbăta trecută am mers într-o mică excursie de genul acesta … doar că noi căutam un loc pentru un centru educaţional (also known as Learning Center). E o piesă importantă din ceea noi – CROS, ne-am propus să dezvoltăm.

Am mers împreună cu Adrian, care şi el caută un loc pentru un proiect frumos. Am ajuns la concluzia că proiectele noastre se completează într-un mod fericit aşa că sâmbătă, pe la 5:30 dimineaţa am pornit la drum. Pe lângă dormit şi mâncat cornuleţe (prietenii ştiu de ce) am avut destul timp să vorbim despre educaţie şi planuri de viitor. La mai puţin de o săptămână după, Adrian ne scrie despre o idee apărută în urma conversaţiile noastre:

Vreau să donăm ore de educaţie. La fel cum ai strânge bani, pietre, haine, poze, orice. Pentru că, indiferent de bugetul pe care îl are, sistemul educaţional consacrat nu reuşeşte să le spună copiilor: “Sunteţi. Puteţi. Nu putem să vă spunem cum anume Sunteţi dar putem să vă ascultăm ce Vreţi să faceţi pentru a afla asta. Nu putem să vă arătăm drumul vostru, pentru că e numai al vostru. Putem doar să fim aici când devine greu şi să vă iubim aşa cum sunteţi pentru că sunteţi viitorul.” Copiii învaţă ceva ce nu vor neapărat în momentul respectiv, într-un fel în care nu îl înţeleg de cele mai multe ori, de la învăţători care nu au condiţiile şi/sau abilitatea de a face atractiv produsul pe care îl vând. Aşa că vreau ca noi, ingineri rataţi, bancheri, designeri, matematicieni, cântăreţi, doctori, pompieri, să le donăm ore petrecute cu ei. În care să-i ascultăm ce vor să facă, să afle ce sunt cu adevărat. Şi să facem teme cu ei, sport, să le dăm informaţii, să le vorbim de cărţi care ne-au inspirat. Şi sa le spunem că nici unul dintre noi nu a înţeles exact, după caz, integralele, gramatica, franceza, poezia, proza, fizica, ştiti voi. Dar că nu asta e relevant pentru împlinirea lor, dupa cum nu a fost nici pentru noi. Ci ceea ce sunt ei cu adevărat. Şi că pot afla asta numai dacă deschid ochii şi se exprimă. Noi suntem acolo şi îi ascultăm.

Mie îmi place foarte tare!  … ţie cum ţi se pare?

5 thoughts on “Fiecare zi e bună

  1. Este o idee minunata, Traian! Felicitari tie ca o faci publica si felicitari lui Adrian pentrum cum scrie si pentru ca s-a gandit la asa ceva!

  2. Mulţumesc pentru că stimulezi activistul şi contributorul din mine, care uneori se mai pierde în rapoarte şi to do-uri – not for long, din fericire, dar asta şi pentu că din sistemul meu de ieşit din amorţeală fac parte întâlniri cu oameni faini şi “citiri de” lucruri care mă inspiră, printre care şi blogul tău.
    Gânduri bune,
    diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *