Profesii emergente în educaţie

Am onoarea de a fi mentor la secţiunea educaţie pe platforma GOmentorship. Tema de discuţie pe care am lansat-o entru următoarele 3 săptămâni este: Profesii emergente în educaţie. Vă invit să vă înscrieţi pe GOMentorship şi să vă alăturaţi conversaţiei.

Iată primul mesaj cu care am început:

Premisa de la care vă invit să plecăm este că educaţia va suferi în următorii 20 de ani transformări profunde şi va arăta altfel peste 20 de ani, chiar şi în sistemul public. Ideile şi încercările de a revoluţiona nu educaţia sunt deloc noi. Se vorbeşte despre ele de la 1900 încoace (ex: Jonh Dewey – 1900, Ivan Illich – 1970, Jonh Holt – 1980). Eu cred că le-a venit timpul pentru adoptarea la scară largă şi că ne aflăm pe o curbă exponenţială care timp de 100 de ani a progresat lent (homeschoolingul a ajuns pe la 3-5% în Statele Unite) şi acum ne aflăm foarte aproape de o explozie. Evident … la scara de timp la care ne raportăm, explozia se va întinde probabil pe vreo 10-20 de ani. Printre altele, de ce cred că i-a venit timpul:

  • se schimbă rapid felul în care majoritatea oamenilor muncesc şi produc valoare
  • ni se transformă stilul de viaţă, aspiraţiile şi motivaţiile
  • înţelegem mult mai bine felul în care învaţă oamenii
  • avem cu totul alte instrumente de comunicare, colaborare şi acces la informaţie (internet, social media, open educational resouces) decât atunci când sistemul actual a fost inventat;
  • … şi vă invit să mai adăugaţi şi să le discutăm dacă simţiţi nevoia;

Ok, deci asta e premisa. Pentru a intra puţin în atmosfera ei, am pus mai jos câteva recomandări. Le-am selectat dintre sutele de filmuleţe şi articole pe care le-am văzut/citit de-a lungul timpului. Dacă sunteţi pasionaţi de educaţie, nu le rataţi! :)

Întrebarea pe care vă invit să o explorăm într-o prima etapă a conversaţiei este următoarea:
Ce înseamnă asta pentru tinerii din România interesaţi de educaţie care îşi caută/construiesc un drum în viaţă? Adică pentru noi :)

Într-un mesaj următor o să ma refer la propria mea realitate şi experienţă. Organizaţia din care fac parte – CROS – dezvoltă un model alternativ de educaţie superioară. În 3 ani acest model se va transforma într-o universitate alternativă şi va începe să îşi joace rolul de element “disruptiv” (disruptive) în educaţia din România şi să accelereze revoluţia în educaţie. Pot intra în detalii dacă vreţi să aflaţi cum. De doi ani de când implementăm modelul au început să se contureze câteva roluri complexe în modelul nostru, despre care cred că vor deveni profesii în educaţie pe măsură ce vor fi adoptate pe scară largă modele de educaţie mai flexibile. Sunt şi alte profesii despre care doar am citit sau auzit. În a doua parte a discuţiei (peste o săptămână) vom intra în acest subiect mai concret. Până atunci cred că ne va prinde bine o discuţie mai generală, despre contextul acestor profesii emergente … aşa că întrebarea cu care eu contrui la conversaţie este cea de sus. Vă invit să contribuiţi şi voi cu propriile voastre întrebări dar şi cu răspunsuri.

3 thoughts on “Profesii emergente în educaţie

  1. Educatia trebuie obligatoriu schimbata – dupa cum veti vedea in filmuletul atasat (http://www.wimp.com/educationparadigms/), paradigma nu s-a schimbat din timpul iluminismului, si acest lucru se reflecta in situatia din prezent. Oamenii nu sunt educati in aptitudinile mentale de baza (parerea mea): spirit critic extrem de bine dezvoltat (nu in sensul de a critica, ci de a putea distinge si clasifica, analitic), inteligenta emotionala hiper-dezvoltata (lipsa ei e motivul tuturor relelor), pattern-thinking (abilitatea de a gasi tipare si modele pentru lume, personalitate si evolutie interioara). Deja am in cap lucruri care nu vor fi realitate mult timp. Dar noi putem sa aducem deadline-ul mai aproape!

  2. Salut Corneliu şi mulţumesc pentru vizită. Organizaţia din care fac parte, CROS, exact asta face: aplică o altă paradigmă în practică. Uite aici detalii: http://cros.ro/modelul-cros/

    S-ar putea sa vezi nişte lucruri întâmplându-se mai repede decât credeai :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *