Build & Achieve, Enjoy Life, Grow

http://www.flickr.com/photos/robbie73/3387189144/

În 2009 am facut un experiment: mi-am monitorizat timpul.  Am plecat de la principiul că nu îmi pot îmbunătăţi time managementul dacă habar n-am unde se duce timpul meu. Peter Drucker în “The Effective Executive” dedică un capitol întreg pentru a susţine ideea. Redau aici un scurt paragraf:

Effective executives, in my observation, do not start with their tasks. They start with their time. And they do not start out with planning. They start by finding out where their time actually goes. Then they attempt to manage their time and to cut back unproductive demands on their time. Finally they consolidate their “discretionary” time into the largest possible continuing units. This three-step process:
• recording time,
• managing time, and
• consolidating time
is the foundation of executive effectiveness.
Effective executives know that time is the limiting factor. The output limits of any process are set by the scarcest resource. In the process we call “accomplishment,” this is time.

Dupa un an de monitorizare, ştiu exact ce am facut în cele 51 de săptămâni: la ce ora m-am trezit şi la ce ora m-am culcat în fiecare zi, câte ore am lucrat pentru CROS şi la ce task-uri, câte ore am lucrat la dizertaţia pentru master şi câte pentru licenţa în ştiinţele educaţiei. Nu e nici atât de ciudat pe cât ar putea să pară la prima vedere şi nici atât de greu. Am folosit o aplicaţie de iPhone numită iPunchclock care este special gândită pentru acest lucru. Voi explica pe larg cum se poate face într-un alt articol.

Am învăţat extraordinar de multe lucruri despre mine din acest exerciţiu.  Unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat este că nu aloc destul timp pentru dezvoltare, învăţare, reactualizare. E ceea ce Stephen Covey numeşte ascuţitul ferăstrăului. Anul trecut aveam 2 categorii în care îmi împărţeam timpul: profesional şi personal. Urmărind ce se întâmplă cu timpul meu, am ajuns la concluzia că exista activităţi care rămân aproape mereu cu prea puţin timp: dezvoltarea personala, cititul, dezvoltarea profesionala, scrisul pe blog, arta sau cultura generală, etc. Ele au în comun faptul ca sunt importante dar nu urgente şi că rolul lor nu este de a produce ceva direct şi imediat. Pentru anul acesta, categoriile sub care se înscriu obiectivele mele sunt:

Build & Achieve

Exemplu: În 2010 valoarea (măsurată în bani) a proiectelor  CROS va creşte de 4 ori;

Enjoy Life

Exemplu: La vară merg într-o tabară de wakeboarding de minim 6 zile.

Grow

Exemplu: În 2010 voi fi gândi despre educaţie mai profund şi voi fi mai informat şi mai deştept în domeniu. Voi deveni un practician excelent.

Acesta este primul articol dintr-o serie prin care îmi propun să îmi descriu sistemul de management personal. Sper să folosească drept inspiraţie unora dintre voi dar mai ales sper să obţin feedback şi perspective diferite asupra modului în care ne putem îmbunătăţi eficacitatea şi eficienţa. Comentariile sunt binevenite :)

12 thoughts on “Build & Achieve, Enjoy Life, Grow

  1. incerc sa scriu acest comment de la 4. Pe scurt, pentru ca il rescriu a doua oara: imi plac foarte mult categoriile in care se inscriu obiectivele tale; mi-am dat si eu seama ca neglijez sistematic partea de “Grow” si mi-am propus sa studiez oameni care reusesc sa se ocupe de partea de dezvoltare fara efort vizibil si sa invat lucruri de la ei.

    nu pot sa comentez nimic in minus despre sistemul de “time management”; pare foarte bine gandit si cred ca o sa mearga. succes!

  2. :) Eu la ora asta sunt la birou sa-mi scot chestii de pe net pentru licenţă şi sesiune. Ar fi interesant sa practic si eu “ritualul” cu monitorizarea timpului. In cazul meu cred ca s-ar putea face un film blockbuster…

    Pace, spor si prosperitate sa avem in 2010!

  3. Superb! Te asigur ca poti fi un client dorit de oricare dintre consilierii dedicati dezvoltarii personale.
    Iar cei care au ales sa lucreze cu tine vor beneficia din plin.
    Felicitari, Traian!

  4. Eu cred ca prin masurarea timpului incepi sa afli multe despre tine si devii constient de multe lucruri. Pe mine m-ai inspirat! Saptamana asta imi instalez si eu aplicatia ;).
    Abia astept sa mai scrii despre sistemul tau de management :).

  5. Si pe mine m-ai inspirat de cand am aflat prima oara de aplicatia aia :) Mi se pare fantastic cum unii oameni chiar au obiective masurabile si se tin de ele! Ce te motiveaza de fapt cel mai mult pentru asta?

  6. Of … timpul ăsta …

    Sunt dintre cei pentru care, dacă o zi ar avea 48 de ore, tot ar zice că nu are suficient timp să mai facă 2 lucruri din 10. Sincer, m-am gândit și eu să-mi țin pe un suport (a se citi creier / foaie sau aplicație) toate lucrurile pe care le fac într-o perioadă de timp. Dar am renunțat, poate prea repede :)). Am simțit că m-aș fi speriat de multitudinea de chestii pe care le am în cap și de haosul din ele … dar până la urmă, în haosul ăsta eu mă descurc de minune … cel puțin deocamdată. :))

    Până reușesc să mai fac și eu puțină ordine, îți urez mult mult spor la treabă și clipe cât mai eficiente și evident, aștept cu interes umătoarele articole legate de subiect >:)

    Multă baftă!

  7. Interesante categoriile, mai ales cea cu Enjoy Life avand in vedere ca sta scrisa pe mana mea stanga :) Cum deja stiam una si incet incet am si pus-o in aplicare, imi mai ramane sa lucrez la celelalte doua.

    Hai ca m-ai facut si pe mine sa instalez aplicatia aia.

  8. Pingback: Timp « Saiph

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *