HRemotion la următorul nivel

Chiar astăzi, Sir Ken Robinson a publicat pe cnn.com un articol despre şcoala care limitează creativitatea. Voi pleca de la un citat din acest articol:

Education is about developing human beings, and human development is not mechanical or linear. It is organic and dynamic.

Despre majoritatea universităţilor româneşti cred că oferă acele experienţe mecanice şi liniare despre care vorbeşte Sir Ken Robinson:  (curs + seminar/laborator) x 14 săptămâni x 5-6 cursuri pe semestru. La sfîrşit examene în care de obicei reproduci informaţie. Dacă ai noroc  trebuie să demonstrezi că ai înţeles ce ai citit sau că ştii să rezolvi o problemă (cu soluţie unică de obicei), aplicând semi-mecanic un algoritm de rezolvare.

Ce fel de spaţiu şi ce fel de cultură ar susţine o dezvoltare mai organică, mai sensibilă la schimbările din noi şi din jurul nostru, mai adaptată propriului nostru stil şi mai bine integrată cu lucrurile care contează pentru noi? Cum organizezi în viaţa reală un astfel de spaţiu? În alte cuvinte – cum va arăta un model alternativ de educaţie superioară? HRemotion – comunitatea de practici pe resurse umane în organizaţii studenţeşti  – este pentru mine un loc în care  încercăm să dăm contur unui răspuns.  Cum ar putea un tânăr de 20 de ani să înveţe ştiinţa şi arta de a lucra cu oamenii altfel decât mergand la cursuri şi seminarii?

HRemotion a fost lansat la apă acum un an şi jumătate, în primăvara lui 2008, în cadrul unui proiect finanţat prin programul Tineret în Acţiune. Atunci am început această comunitate cu  30 de studenţi din 10 organizaţii studenţeşti. Scopul imediat al proiectului era realizarea unui film scurt despre resurse umane în organizaţii studenţeşti. Scopul “ascuns” era sa formăm o comunitate şi să deschidem o conversaţie. Proiectul s-a terminat în vară dar noi am continuat să investim energie în a menţine comunitatea formată. În toamnă am lansat SuperHR – The Movie în cadrul unui eveniment la Centrul Naţional al Dansului şi în decembrie au început întâlnirile de schimb de experienţă pe teme cum sunt recrutarea, integrarea noilor membri, trainingul voluntarilor sau transferul de cunoştinţe în organizaţii. Dana, unul dintre participanţii la întâlniri a scris un articol despre “experienţa HRemotion”.

Anul acesta ne-am propus să ducem “experienţa HRemotion” la următorul nivel. Pe langa întâlnirile de sharing le vom oferi membrilor comunităţii o serie de traininguri foarte bine centrate pe nevoile lor şi un sistem de mentorat si coaching. Le vom facilita accesul la diverse traininguri şi evenimente pe HR şi networkingul cu oameni de HR din companii, traineri, experţi, etc. Vrem să creştem gradul de adopţie şi folosire a instrumentelor web 2.0 (bloguri, RSS feeds, twitter, Ning, delicious, wiki) pentru ca în final să crească numarul şi calitatea interacţiunilor din comunitate. Vom adăuga suficiente evenimente sociale încât membrii HRemotion să se cunoască între ei şi să dezvolte relaţii bune. Ne dorim ca oamenii din comunitate să aiba planuri de dezvoltare, să citească despre resurse umane şi să manifeste “sharing attitude”, să pună întrebări, să ceară şi să ofere feedback, să scrie pe blog sau pe grup despre experienţele lor legate de HR şi în general să menţină conversaţia despre resurse umane vie, interesantă şi utilă. Ne mai dorim să aplice ce învaţă în HRemotion în organizaţiile lor şi să iniţieze proiecte şi parteneriate pe HR. Şi nu în ultimul rând sperăm să cultivăm la fiecare participant capacitatea de a învăţa în mod autonom.

E un lucru care va merita din plin. Resursele umane sunt competenţa #1 a organizaţiilor studenţeşti. Cel mai bun lucru pe care poate CROS să-l facă este să ducă această comunitate la potenţialul ei maxim. În plus, în HRemotion vom inventa şi perfecţiona un model pe care îl vom folosi apoi pentru dezvolta şi alte comunităţi de practici. Şi nu în ultimul rând vom realiza un spaţiu care să ofere membrilor HRemotion experienţe de învăţare mult superioare oricăror altor experienţe care le sunt accesibile (învăţământ superior, traininguri, etc). Avem o viziune destul de complexă despre dezvoltarea acestei comunităţi şi punerea ei în practică o simt ca pe o provocare mai mare decât orice altceva am facut până acum. Asta mă duce cu gândul la unul dintre citatele mele preferate:

„Nu te duce acolo unde te duce calea. Du-te în schimb acolo unde nu este nicio potecă şi lasă o urmă“.  Ralph Waldo Emerson

Am mai multe motive să am încredere că vom reuşi să transformăm în realitate viziunea din capetele noastre. Cel mai puternic dintre ele este că suntem o echipă de 7 oameni, unul mai talentat şi mai motivat decât altul :-) : Alina (ASER), Alina (BOS), Billy (VIP), Cris (OSE), Diana (BOS), Silvia (ASPSE) şi cu mine. Lăsându-mă pe mine deoparte, pot spune despre restul că sunt printre cei mai capabili şi dedicaţi oameni pe care i-am întâlnit în organizaţii studenţeşti. Deşi venim cu ceva experienţă în dotare, îmi bazez mai mult încrederea pe capacitatea şi dorinţa de a fi în fiecare zi mai bun pe care am observat-o la fiecare dintre noi. Se mai adaugă interesul pentru resurse umane, faptul ca toti am fost cel puţin un an membri ai comunităţii HRemotion şi că ne place să lucrăm împreună. Toate acestea şi alte câteva mă fac să mă simt parte a unei echipe foarte solide şi puternice. Probabil că e cea mai tare echipă din care am făcut parte până acum.

Împreună ieşim de pe drumul principal pentru a deschide o noua potecă :-)

4 thoughts on “HRemotion la următorul nivel

  1. Traian, articolul tau e de-a dreptul induiosator!!! Multumim ca ne investesti cu incredere si multumim ca ti-ai dorit sa lucrezi alaturi de noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *