De ce sa ai si tu un blog de student?

Acest articol a fost publicat în Ghidul Studentului Economist 2010 realizat de ASER.

Te-ai gândit vreodată să îţi faci un blog şi chiar să scrii pe el?

Eu, dacă aş fi student (în anul I), aş face asta. De fapt, imediat ce am intrat la a doua facultate – ştiinţele educaţiei, asta am şi făcut şi vreau să te conving şi pe tine. Ma refer aici la un „blog de student” şi vom înţelege că este vorba despre un blog profesional al unui tânăr aflat în formare. El se va transforma, odata cu tine, într-un blog profesional în toată regula.

Ce ai putea scrie pe el?

Ai putea scrie despre ce ţi-ai propus să devii şi de ce. Despre cum ţi-ai ales facultatea şi ce aşteptări ai de la ea. Despre cursuri şi părerea ta despre ele, despre lucruri interesante pe care le găseşti pe net, în reviste sau în cărţi. Despre asociaţia studenţească la care ai vrea să aplici, despre seminariile, conferinţele şi workshopurile sau internshipurile la care participi. Atunci când faci diverse referate sau lucrări, le poţi pune pe blog. Când ai înţeles ceva, îl poţi explica şi altora pe blog iar atunci când nu înţelegi ceva, îţi poţi explica dilemele. Şi pentru că pofta vine mâncand, vei mai descoperi singur zeci de alte subiecte.

De ce sa faci asta?

La nivelul zero, scrisul te ajută să gândeşti. Chiar dacă nu ţi-ar citi nimeni blogul, tot ar fi valoros să scrii. Scrisul îţi dă ocazia să procesezi lucurile care ţi se întâmplă, pe care le citeşti sau pe care le vezi. Reflectezi asupra lor, le înţelegi, descoperi noi întrebari, selectezi, structurezi şi sintetizezi, reţii, evaluezi şi poate cel mai important: le oferi o semnificaţie personala. Aşa îţi antrenezi capacitatea de a procesa si de a crea.

La nivelul 1, blogul e un instrument de comunicare şi primul lucru pe care îl comunici este că exişti. Eşti şi tu pe hartă! Pe măsura ce vei scrie mai des si mai bine, numarul de cititori va creşte si vei avea conversaţii interesante, pornite de la ideile tale. Unii vor comenta, alţii se vor referi la posturile tale pe blogul lor iar alţii vor deschide discuţii când vă veţi întâlni. În orice caz, vei obţine o formă de feedback care îţi va îmbogăţi perspectivele sau te va provoca.

Nivelul 2 este cel al relaţiilor profesionale si brandingului, dar despre asta te invit sa discutam la mine pe blog.

4 thoughts on “De ce sa ai si tu un blog de student?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *