4-Hour Workweek

Articol publicat în Stud-Life:

Cum ar fi să lucrezi doar 4 ore pe săptămână? Ai citit bine: 4 ore pe săptămână, adică de 10 ori mai puţin decât majoritatea. Şi nu doar atât. Să poţi lucra de oriunde din lume, să ai bani să călătoreşti şi să îţi urmezi pasiunile. Să îţi petreci timpul în Buenos Aires învăţând tango, odihnindu-te între două antrenamente de kickboxing în Thailanda sau făcând scufundări lângă o insulă privată din Panama.

4-Hour Workweek “ îşi propune să fie un ghid care te ajute să scapi de “viaţa de la 9 la 5” şi să te alaturi noului tip de oameni bogaţi care au şi bani dar şi libertatea să facă ce vor, unde vor, când şi cu cine vor. Evident, limitările legate de legile fizicii sau de legi şi de norme sociale se păstrează. Dar dacă ai avea mai mulţi bani, mai mult timp timp şi mai multă libertatea de mişcare, gama de stiluri de viaţă din care ai putea alege explodează şi te poţi alătura unei mişcări globale numită “lifestyle design”. Există deja oameni care renunţă la joburi, se mută în altă ţară la celalalt capăt al planetei sau pleacă în călătorii în jurul lumii.

Deci, 4-Hour Workweek este una dintre acele cărţi, bestseller internaţional, care vrea să te înveţe cum să îţi transformi viaţa şi care are mare succes în vremurile noastre. Am citit-o şi eu în sfârşit şi sunt gata să îmi dau cu părerea.

Mai întâi, o mică sinteză.

Evident, nu îţi transformi viaţa oricum, ci într-un număr de paşi. De data aceasta, în patru:

Pasul 1: Îţi defineşti stilul de viaţă pe care ţi-l doreşti.
Acesta ar putea să includă o afacere care merge singura şi îţi asigură un venit acceptabil. Dar banii nu sunt un scop în sine. „Noii bogaţi” cresc de 3 până la 10 ori valoarea practică a banilor pe care îi au având timp şi libertate de mişcare. Exemplul sunt biletele de avion ieftine pe care le poţi găsi daca datele de plecare şi de întoarcere sunt flexibile. Tim Ferriss mai zice să renunţi la ideea că te vei pensiona devreme şi în locul ei să distribui mini-pensionări pe tot parcursul vieţii.

Pasul 2: Elimini tot ce e în plus în viaţa ta pentru a avea mai mult timp
Tim Ferris îţi propune să aplici principiul lui Pareto potrivit căruia 20% din ceea ce faci aduce 80% din valoare. Restul sunt de eliminat. Printre lucrurile care consuma timp şi nu aduc valoare se numără majoritatea mailurilor, clienţii problematici, ştirile etc. Deci prima abordare este să limitezi numărul sarcinilor la cele cu adevarat importante. Abordarea complementară este să limitezi timpul pe care îl aloci fiecărei sarcini. Alte doua lucruri: „low information diet” adică să cultivi „ignoranţa selectivă” şi să elimini întreruperile.

Pasul 3: Automatizezi la maxim sursa de venit
Soluţia pe care insistă Tim Ferriss este să îţi gândeşti astfel afacerea încât să nu fie nevoie de tine şi apoi să externalizezi tot ce e de făcut. De exemplu, faci un site pe care vinzi un tutorial sau o carte sau un articol, externalizezi tot ce înseamnă distribuţie, serviciu clienţi, publicitate etc. Poti să ajungi să îţi externalizezi cu totul căsuţa de e-mail, programarea întâlnirilor, mailurile către soţie, research-uri etc. Cel puţin aşa zice autorul.

Pasul 4: Te eliberezi de birou pentru a obţine mobilitate
Pentru a scăpa de birou sunt propuse câteva tehnologii prin care se redirecţionează telefoanele şi poţi avea acces la calculatorul tau de oriunde din lume. Accentul se pune însă pe angajaţii care trebuie să îşi convingă şefii să le permită să lucreze virtual. Aici strategia ar fi să devii întâi de vreo 5 ori mai eficient, apoi să creezi un context în care să lucrezi de la distanţă şi să poţi demonstra că lucrezi mai eficient, apoi să îi propui un fel de perioadă de probă în care să lucrezi 1-2 zile pe săptămână de acasă şi în final propui să nu mai vii deloc.

Părerea mea

Deşi am rămas foarte sceptic în privinţa unor idei din carte, altele m-au inspirat şi mi-au plăcut. Cartea nu are prea multă substanţă fiind plină de încurajări, de platitudini şi de argumente forţate. Multă abureală.

De exemplu, o premisă centrală este că poţi să îţi creşti productivitatea personală cu 80-90%. Pentru asta, îţi dă repede câteva soluţii pe care oricum le găseşti şi în alte părţi şi se concentrează pe ce vei face odată ce eşti super productiv. Idei despre ce aş putea face dacă aş fi de 5 ori mai productiv am şi eu destule. Iar cu ceea ce propune el cred că doar un mare frecător de mentă ar putea să îşi crească eficacitatea şi eficienţa de 5 ori.

La fel e şi cu afacerea care să meargă singură. Ceea ce propune el este fie o şmecherie uşor de făcut dar care nu ar produce valoare şi cu siguranţă n-ar dura prea mult fie să produci ceva de valoare cum ar fi o carte, un tutorial sau să concepi un produs nou. Lucru cu adevărat GREU este să realizezi un produs mai bun decât ceea ce există deja iar cel UŞOR este ca odată ce îl ai să îţi automatizezi procesul de vânzare. Tim Ferriss trece repede peste ce este greu, ca şi cum ar fi un fleac iar ceea ce este de fapt uşor, explică cu multe detalii.

Sintetizând: Dacă îţi e uşor să fii de 5 ori mai productiv decât acum şi să concepi un produs care s-ar vinde, Tim Ferris îţi explică foarte frumos cum să ajungi la săptămâna de lucru de 4 ore.

Deşi nu am găsit prea mare utilitate reţetei oferite, nu-mi pare rău că am citit cartea pentru că m-a inspirat şi m-a pus pe gânduri. Mi-a placut conceptul de “lifestyle design” şi cum vinde ideea de a te elibera de constrangerile de locaţie. Subiectul în sine este unul foarte relevant şi schimbările care se întâmplă creează multe oportunităţi pentru cei care se gândesc să îşi inventeze un stil de viaţă şi muncă diferit de “9-5”. Soluţia oferită e puţin forţată dar cartea e destul de bună încât să îţi dea de gândit. Dacă ai sau te îndreapţi cu paşi siguri către o viaţă de angajat care lucrează în mare parte pentru bani, face mult overtime, deabia aşteaptă weekendul şi plăteşte rate la aragaz, trebuie să citeşti cartea!

Şi un interviu cu Tim Ferriss:

11 thoughts on “4-Hour Workweek

  1. Mi-au placut mai tare comentariile tale despre carte, decat ideile din carte.
    Ma gandeam ce as face daca as avea toti banii de care am nevoie pentru a trai cum am chef, unde am chef, cu cine am chef si raspunsul este: tot ce fac si acum. Nu as renunta la viata de acum, nu as vrea sa lucrez 4 ore pe saptamana, nu as vrea sa ma plimb 60 ore/saptamana. Poate as mai adauga 1-2 lucruri, cateva calatorii pe an, dar ar fi putine lucruri in plus. Imi place conceptul de lifestyle design. O sa ma gandesc la asta mai mult.
    In loc de 4 ore de lucru pe saptamana, as zice sa aloci chiar si de 10 ori mai mult, dar sa faci ce iti place.

  2. Bai esti mare. Si la propriu si la figurat. Eu vroiam sa cumpar cartea, dar acum cred ca o sa ma rezum la a avea o conversatie mai lunga cu tine la un vin. Cartea imi pare, mai ales dupa descrierea ta, perfecta pentru americanul de rand: e pe stilul inspirational, fa tot ce poti sa faci… e simplu.

    Mi-ar placea sa povestim despre asta la proxima intalnire de relaxare ;)

    Keep up the good reading laddie.

  3. Te rog, zi si mie de unde ai citit cartea asta, ca sunt gata sa imi cumpar si eu una,
    Potrivit contractului de drepturi de autor, trebuia sa imi dea si mie cateva (12) exemplare, (pentru traducator) dar…. eterna poveste a patronilor de presa.

  4. @paul: Mulţumesc. Povestim cu prima ocazie mai multe despre carte.

    @cris: ceea ce zici tu e un alt motiv de scepticism. Tim Ferris pleacă de la premisa ca work = ceva ce nu îţi place şi al cărui singur scop este să îţi aducă venit. Deci până la urmă cartea vorbeşte despre cum să îţi asiguri un venit cu foarte puţin timp investit şi fără să fii legat de un loc. Apoi îţi sugerează să calătoreşti şi să te bucuri de viaţă. Şi mai zice că te vei plictisi de călătorii şi de alte asemenea la un moment dat şi că atunci e momentul să îi dai vieţii tale un sens. Unii dintre noi au pornit în altă ordine :)

  5. Subscriu la ce spune Paul, perfecta pentru americanu de rand, si interesanta ca si concept pentru noi.
    Concept-ul “lifestyle design” – toti ne-am gandit la asa ceva dar l-am definit altfel.
    Nu ma vad functionand pe 4 ore.

  6. Am mai gasit o opinie interesanta. Victor Cheng zice isi pune intrebarea daca e realist sa crezi ca poti avea o saptmana de lucru de 4 ore. Raspunsul sau este DA, dar in cateva situatii limitate:
    1. Pentru o afacere statica in care competitia si cererile consumatorilor sunt constante
    2. Daca detii proprietate intelectuala pe care o licentiezi
    3. Daca esti investitor si gasesti pe altcineva sa munceasca din greu in afacerea ta

    Cand nu merge:
    1. Pentru orice afacere care creste rapid
    2. Pentru orice afacere unde concurenta sau pretentiile clientilor se schimba rapid

    Tot articolul aici:
    http://www.victorcheng.com/4-hour-work-week-myth

  7. Traian, eu cred ca le-ai facut un mare deserviciu oamenilor pe care i-ai convins sa nu citeasca 4HWW. Eu sunt mare fan, si cartea ce urmeaza sa apare de la acelasi individ este prima carte pe care o sa o cumpar de pe amazon (si o sa fac asta exact in ziua lansarii, si seara probabil o sa citesc din ea).

    Vorbind strict despre facts: tipul a reusit sa faca din prima lui carte un NYT best seller, a reusit sa se plimbe 18 luni prin lume in timp ce afacerea lui era in SUA, are un blog extrem de popular (desi nu ii stiu statisticile), a invatat o arta traditionala japoneza in 3 (parca) saptamani, a castigat campionate de tango s.a.m.d. Poate totusi tipul asta stie ceva.

    Pui pariu cu mine ca si cartea pe care urmeaza sa o lanseze pe 14 dec. o sa fie best seller… pui? :) “once you’re lucky, twice you’re good”

    Cred ca o sa fac si eu un post ca sa level de palying field si revin cu un link ;)

  8. @Marius: N-a fost intenţia mea să nu citească cartea şi nu am zis că Tim Ferris nu are ceva de zis. E chiar de admirat pentru câteva lucruri. Unul este chiar marketingul cărţii sale. Eu cred însă că reţeta lui pentru săptămâna de lucru de 4 ore e trasă de păr. Critic pentru ca ea să reuşească sunt 2 lucruri:
    – să fii mult mai productiv
    – să inventezi-concepi/creezi ceva care să merită cumpărat

    Ambele lucruri sunt cheie pentru reţeta lui Tim Ferriss. Toată cartea îţi explică ce poţi să faci odată ce aceste două lucruri sunt probleme rezolvate. E ca şi cum aş scrie eu o carte despre cât de minunată poate fi viaţa dacă ai 1 mil de euro. Problema reală e ca nu ai 1 mil de euro, nu că nu ştii ce să faci cu el :)

    Oricum, cartea merită şi sigur va inspira pe mulţi. Poate unii chiar vor deveni mai productivi de 5 ori, vor crea un produs care să merite cumpărat şi îşi vor automatiza vânzarea lui după reţeta lui TF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *