Am plecat un an

[postat pe 27 iulie 2015]

În CAMP – anul trecut pe vremea asta (iulie 2015) – mi-a încolțit ideea unui an sabatic. Acum mai am o săptămână să îmi iau rămas bun și să îmi fac bagajul. 


Am organizat primul CAMP în 2010 și de atunci e cel mai complex efort de organizare și design dintr-un an la Universitatea Alternativă. În 2014, a 5-a ediție a fost prima în care nu eram în echipa de organizare. Am ajuns la Moieciu de Sus cu autocarul participanților urmând să am rol de invitat. Aveam emoții pentru că noua echipă – formată din studenți și doar doi oameni din echipa UA – a decis să schimbe locul. Eram încordat, mă așteptam să fiu nemulțumit și speram doar să nu se vadă nemulțumirea pe fața mea. În ziua doi mi-am dat seama că sunt un simplu invitat la cel mai bine organizat CAMP de până atunci. Nu îmi venea să cred cât de ne-familiar îmi era sentimentul de libertate pe care îl simțeam. CAMPul avea o viață a lui, care nu depindea de mine dar în ADN-ul lui, era și al meu. Eram mândru și liber în același timp.

În ultima zi – care este despre a visa curajos – mi-am propus să ajung la același sentiment libertate față de întreg proiectul Universității Alternative. Să simt că are propria lui viață, care nu depinde de mine. La vreo două săptămâni după tabără, i-am întrebat pe colegii mei din echipa UA dacă se pot descurca fără mine în anul universitar 2015-2016. Fiind printre cei mai generoși oameni pe care îi știu, au zis da. A urmat un an în care mi-am pregătit ieșirea din toate schemele în care sunt.

Într-o săptămână, (la început de August 2015) voi pleca din România. Îmi propun să ajung cel puțin în Brazilia, China, India, SUA, Africa, Australia și Rusia. Voi scrie o carte despre educație, libertate și ceea ce voi face în următorii 10 ani. Va fi un alt fel de a munci – de data asta, mai mult cu mine. Probabil îmi va fi greu. Nu am încă un plan și nu am resurse pentru un an. Va fi o aventură. Cartea este doar un mijloc. Ce urmăresc este să reflectez la tot ce am făcut până acum, să înțeleg mai bine lumea în care trăiesc, să am o reprezentare mai bună despre cum trăiesc și cum învață să trăiască cei 7 miliarde de oameni de pe Pământ. Văzându-mă pe mine în acest context mai larg, aș vrea să mă desfac bucățică cu bucățică și să mă pun la loc într-o versiune proaspătă.

În septembrie 2016 voi fi înapoi în București cu gândul de a contribui la patru întreprinderi existente, de care sunt puternic legat: (1) Universitatea Alternativă, (2) Universitatea Antreprenorială (Team Academy România), (3) Coaliția pentru Educație / RestartEdu și (4) Learnity.

Locul meu pentru următorii 10 ani va fi însă în Alter/natives – o întreprindere socială care va crea un ”sistem de operare” pentru medii de învățare bazate pe libertate. Ținta pentru Alter/natives este să ajungă la 1 milion de studenți în toată lumea și să joace un rol important în transformarea educației la nivel global.

Plec cu intenția de a mă întoarce pregătit pentru a continua la acest nou nivel global, ce am început aici în România. Sper însă că anul acesta mă va transforma și în feluri pe care nu le anticipez acum, așa că nu promit nimic – doar îmi declar intențiile.

M-aș bucura să am ocazia să-mi iau rămas bun de la cât mai mulți dintre oamenii cu care m-am intersectat în ultimii 12 ani, fie că ne-am văzut des sau mai rar. Joi, 30 iulie de la 20:00, vă aștept cu limonadă în grădina Universității Alternative. Pe la 21:00 am de gând să povestesc cu mai multe detalii – vreo 10 minute – despre călătorie. M-ar ajuta o confirmare pe traian.bruma@gmail.com, ca să știu câte lămâi să aduc.

Poți adăuga evenimentul în calendarul tău  Google apăsând butonul: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *