More biographies

Traian Brumă este co-fondatorul Universității Alternative, o comunitate dedicată învățării libere din care, în cei 10 ani de existență, au făcut parte peste 600 de tineri. Începând cu 2015, Traian a călătorit fără întrerupere timp de 2 ani în 19 țări și a vizitat câteva zeci de universități alternative și proiecte sociale pentru a documenta o carte despre universități auto guvernate de studenți.


În 2003, nemulțumit de experiența de student la Universitatea Politehnica din București, Traian Brumă redactează o scrisoare deschisă către conducerea Facultății de Inginerie Electrică și crează un forum online pentru studenți. În aceeași perioadă a co-fondat  Organizația Studenților la Inginerie Electrică și devine vicepreședinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România. În 2005 a inițiat și coordonat proiectul Săptămâna Bologna în Universități, desemnat “Proiectul Anului pe Educație și Cercetare” la Gala Societății Civile și apoi a reprezentat ANOSR în Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior. Ținta tuturor acestor activități era transformarea învățământului superior din România într-unul centrat pe student și unde studenții sunt parteneri activi la propria educație și în guvernarea universităților. În 2007 a co-fondat Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești care în 2012 a devenit Universitatea Alternativă. În cei 8 ani în care s-a dedicat Universității Alternative, echipa din care a făcut parte a dezvoltat un model de învățare unic în lume bazat pe autonomie în învățare pe care l-au trăit câteva sute de tineri care în acest cadrul au creat câteva zeci de proiecte antreprenoriale. Universitatea Alternativă a fost inclusă pe lista WorldBlu a celor mai democratice locuri de muncă din lume și a primit un “Premiu Special pentru Contribuția la Educația din România” la Gala Premiilor în Educație. În paralel cu dezvoltarea Universității Alternative a inițiat comunitatea Restart în Educație, a co-fondat Coaliția Pentru Educație și The Entrepreneurship Academy. Începând în 2015 a călătorit timp de 22 de luni în 19 țări vizitând proiecte de educație alternativă, în special inițiative care își reimaginează educația superioară.


Traian has worked on reforming higher education in Romania for more than 15 years. He began by founding a student NGO, led the educational department of The National Alliance of Student NGOs in Romania and was a member of the Board of Romanian Agency for Quality Assurance in Higher Education. In 2007 he co-founded CROS, that later became the Alternative University, aiming to develop an alternative model of higher education based on self-directed learning, collaboration in communities of practice and real life projects. In 2015 he coordinated the start of a second university in Bucharest: Entrepreneurship Academy and then he went to travel for 22 months to discover how communities around the world re-imagine higher education. Now he is back in Romania to write a book about the possibility of a self-organized universities to emerge in the next decade.


In 2003 I became a student activist for “student centered learning” in romanian universities. Our “award-winning” projects changed nothing so in 2008, together with four other fellow activists, we started our own university. In 2011 we rented a building in Bucharest and we called our project “The Alternative University”. In 2015 I coordinated the start of a second university in Bucharest: Entrepreneurship Academy and then I left for a one year round the world journey to discover inspiration and allies for the co-creation of a worldwide university self-organized by its own students. That “year” turned into 22 months and now I am back in Romania to write the book about the possibility of a self-organized university emerging in the next decade.


Traian Brumă (he/him) – co-founder Alternative University (Bucharest)

Traian’s 17 years odyssey in higher education began while studying electrical engineering in Bucharest, when he became an activist for “student centered learning”. After five years he abandoned the efforts to fix universities and co-founded the Alternative University – a tribe for self-determined learners. He worked in the core-team of AU for 8 years and then went on a 22 months learning journey in 19 countries to discover how communities around the world re-imagine higher education. At present he is writing a book about the possibility of universities created by learners themselves.


And some photos