Snowboarding în Soelden

În fiecare iarnă, de câţiva ani încoace, merg la snowboard în Austria. Sâmbătă m-am întors de la Soelden, unde am fost cu Cip şi cu Gabi. Până acum am mai fost în KaprunFlachau şi Ischgl dar Soelden mi-a placut cel mai mult. Snowpark-ul Swatch a făcut diferenţa.

5 lucruri care m-au surprins în Austria:

1. E de 10 ori mai tare decât în România

Experienţa de a avea la dispoziţie 2-3 munţi cu vreo 150 km de pârtie şi vreo 30 de telescaune e foarte diferită de cea de la Predeal, din Poiană sau din orice altă staţiune românească. La noi, dacă eşti norocos să ai zăpadă şi să nu fie aglomerat, te dai pe aceleaşi pârtie până o înveţi pe dinafară şi ameţeşti.

2. E mai ieftin

Normal ar fi să fie mult mai scump în Austria. Surpriză: nu e!  Skipass-ul pentru o zi e 42.5 euro = 175 RON iar 10 urcări la Sinaia sunt 190 RON. Cazare am găsit în fiecare an în jur de 100 euro / pers / 7 zile. Anul acesta am dat 90 euro de căciulă. Mâncarea pe pârtie, în schimb, e foarte scumpă: am reuşit să dau 9 euro (=37 RON) pe o salată.

3. Netu’ e o raritate

În fiecare an m-am aşteptat să avem net wireless unde eram cazaţi. Nici anul acesta n-am avut. Mă aşteptam ca măcar localurile să aiba dar a trebuit să căutăm cu harta în mână un local cu wireless în Innsbruck. În condiţiile în care, în România, un router wireless e vreo 30 de euro şi abonamentul lunar e vreo 10, mi-e greu să înţeleg. Iar roamingul de date e absurd de scump: 4 euro / MB.

4. E plin de ruşi

E plin de străini, în general: italieni, cehi, polonezi, germani, români, ruşi, etc Dintre toţi,  ruşii par a fi cei mai mulţi.

5. Localnicii se dau ~100 de zile pe an!

Am vorbit cu unul dintre snowboarderii care se dădeau foarte bine. Era de acolo, chiar din Soelden şi l-am întrebat de cât timp se dă. El zice: “Jumătate din viaţa mea – vreo 9 ani”. Mda … şi noi cam la fel. Şi cam câte zile pe an? “Aproximativ 100”.  O sută de zile de snowboard pe an!!! Într-un an bun eu prind maxim 10 zile de pârtie şi o tură de Austria înseamnă doar 5 sau 6 zile. Unul dintre obiectivele mele pentru 2010 este să ajung la 20 de zile de pârtie.

Pun câteva poze care au ieşit mai bine:

Restul pozelor sunt aici:

3 thoughts on “Snowboarding în Soelden

  1. Am avut ocazia sa ma dau pe langa boarderi adevarati… :) Am si poze care sa o dovedeasca :P. Am scris si eu despre Salzburg, o sa scriu si despre Soelden in curand.

    A fost genial! Multumesc baieti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *