Cum si pt ce am ajuns la pedagogie

In Politehnica, mi-am descoperit interesul pentru stiintele educatiei. In primii 2 ani, UPB-ul mi-a omorat pasiunea si interesul pentru stiinte exacte si tehnica. Asa am inceput sa ma gandesc la nevoia de a schimba lucruri la mine in facultate, sa-mi bat colegii la cap sa facem un site pe care sa criticam profesorii, sa merg la organizatia studentilor (pe atunci Sindicatul Liber Studentesc – SLS-ELTH), sa scriu scrisori deschise conducerii facultatii …

Ajuns la SLS-ELTH (actual OSE) ei mi-au propus sa fiu secretar general si am acceptat. In vara eram in tren spre Herculane unde se tinea Adunarea Generala ANOSR. Si ei mi-au propus sa fiu Vicepresedinte si sa ma ocup de problemele pe educatie. Am acceptat si asta.

Si pentru ca pe vremea respectiva nu eram constient de multe lucruri, mi-am fixat obiectivul: sa schimb educatia din Romania. Si asa am inceput sa ma gandesc zi si noapte la solutii, sa citesc tot ce apare in presa, sa citesc despre procesul Bologna , sa citesc forumuri (nepotism.org, actual FAR), sa vorbesc cu tot felul de oameni la care aveam, mai nou, acces.

Am continuat cu strategii, participari la evenimente internationale si traininguri, comunicate de presa, documente de pozitie, lucrat pe legi, conflicte cu conducerea facultatii, alte scrisori deschise, propuneri de evaluare a profilor samd. In al 4-lea an am luat premiul pentru “cel mai bun proiect pe educatie si cercetare” la Gala societatii civile.

A doua sursa de interes pentru stiintele educatiei a venit cand am inceput sa tin traininguri si sa iau contact cu lumea si ideile educatie non-formale. Am participat la un TOT, am tinut vreo 19 traininguri si mi-am dat seama ca imi place mult. Mi-am adus aminte ca in liceu mereu imi imaginam cum as fi putut sa tin eu orele profesorilor mai bine.

Preocuparile pentru abordarea “macro” – adica politici educationale pe de-o parte si abordarea “la firul ierbii”, adica crearea mediilor de invatare si facilitarea procesului de invatare, pe de alta parte, mi-au dat o perspectiva larga asupra educatiei si asa a aparut dorinta de a studia stiintele educatiei.

La inceput vroiam sa incep un master in Management si Evaluare in Educatie, dar am primit un sfat excelent de la unul dintre oamenii extraordinari pe care i-am intalnit, dna Prof. Elisabeta Stanciulescu, care m-a facut sa vad un lucru care acum mi se pare evident. Pentru tot ce urmeaza sa fac, am nevoie de studii de licenta in domeniul stiintelor educatiei. … Deci, asa am ajuns aici, la stiintele educatiei.

Ce mi-am propus:

Vreau sa stiu cum s-au dezvoltat ideile in domeniu, ce au gandit si au scris altii inainte, ce se gandeste si se scrie acum, ce se cerceteaza. Imi doresc sa operez cu ideile, conceptele si cu termenii din stiintele educatiei, sa imi dezvolt abilitatile de trainer, sa imi largesc orizontul in privinta educatiei, sa inteleg tot felul de lucuri noi, sa am competentele pt a face cercetare de calitate in domeniu si sa am o perspectiva cat mai ampla si informata asupra educatiei. Imi doresc in plus sa cunosc cat mai multi dintre oamenii extraordinari care isi dedica viata educatiei.

Si ca sa am un benchmark, imi propun sa ajung intre “world’s greatest thinkers and doers” in educatie. Pentru exemplificare, iata unul dintre ei.

Vreau toate lucrurile acestea pentru a fi capabil ca, impreuna cu altii, sa avem un impact cat mai mare in educatia din Romania. Mare inseamna cam asa: in 20 de ani, Romania sa aiba unul dintre cele mai avansate (sisteme) de educatie din lume.

Stiu ca pare nerealist. Chiar e! … dar lumea e neliniara si … vorba aceea:

“Chiar daca tu crezi ca poti sau ca nu poti, oricum ai dreptate.”

One thought on “Cum si pt ce am ajuns la pedagogie

  1. “pare nerealist..” pentru oamenii fara viziune, pentru cei care traiesc “aici si acum”, pentru cei care au ajuns la the end-ul viziunii; eu stiu o alta vorba care zice ca reusesti sa mergi atata timp cat ai viziune..daca ti s-a epuizat viziunea, ti s-a sfarsit si drumul/visul.
    ..20 ..spune long term; so..keep going Traian si sa fie doar de bine pentru ed. din Ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *